top of page
  • Lennart van der Meulen en Esther Bus

Einde stookolie? Dit zijn de alternatieven

Door Lennart van der Meulen en Esther Bus

Kijk, Zuid-Frankrijk! is er ook voor praktische zaken die met wonen in Frankrijk te maken hebben. Dus als je iets te vragen hebt over wet- en regelgeving, (ver)bouwen en begeleiding, financiële zaken, interieur- of exterieur-inrichting: kom maar op. Stel je vraag hieronder op de site (dus NIET op Facebook) of stuur een mailtje naar info@kijkzuidfrankrijk.com

De Franse regering heeft het einde van stookolie-verwarmingsketels aangekondigd, per 1 januari 2022. Vanaf deze datum is het verboden om stookolie-verwarmingsketels te vervangen of te installeren. U mag na 1 januari 2022 nog wel reparaties (laten) uitvoeren op uw oude installatie en u bent niet verplicht deze direct te vervangen! Wat zijn de alternatieven?

Dit zijn de mogelijkheden:

– CV-ketel op gas

Ligt allicht voor de hand, maar deze keus is alleen haalbaar als uw woning is aangesloten op het gasnetwerk.

– Bio-massa kachel (houtsnipper/pelletkachel (poêle à granulés)

Deze kachel draait op houtsnippers (granulés), kent een relatief hoog rendement en vraagt weinig aanpassing aan uw bestaande schoorsteen. Zo’n ‘poêle à granulés’, ook wel ‘pelletkachel’ genoemd, geeft dezelfde sfeervolle warmte als een klassieke houtkachel maar is veel minder vervuilend en geeft een aanzienlijk hoger rendement. Je hebt een fysieke verbranding (automatische ontsteking) in de ruimte die je wilt verwarmen, meestal de woonkamer. Met een afvoerpijp of schoorsteen worden rookgassen en fijnstof actief afgevoerd naar buiten middels een ventilator. Dit betekent dat een pelletkachel altijd moet worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Het grootste verschil tussen een pelletkachel en een klassieke houtkachel is dus de brandstof: pellets in plaats van hout. Pellets zijn kleine, samengeperste houtkorrels gemaakt uit zaagsel, een product van de houtverwerkingsindustrie. Laat u goed informeren over de voor- en nadelen van het installeren van een pelletkachel als hoofdverwarming, zeker als het een tweede huis betreft waar u ’s winters niet altijd aanwezig bent om het reservoir pellets bij te vullen.

– Warmtepomp

De nieuwste generatie verwarmingsoplossingen werkt op elektriciteit (laag energieverbruik). Voordeel van sommige typen warmtepompen is dat deze ook een woning kunnen verkoelen. Het is in een aantal gevallen mogelijk om de oude radiatoren aan de muren in de verschillende kamers van de stookolie-verwarmingsketel te hergebruiken. Er zal dan een warmtepomp ‘air-eau’ gebruikt kunnen worden. Een verwarmingsspecialist moet u daarover adviseren, want die optie is niet altijd mogelijk. De reden is dat de watertemperatuur die naar de radiatoren wordt overgebracht via een stookolie-verwarmingsketel tussen de 50°C – 60°C ligt en die van een warmtepomp tussen de 35°C – 45°C.

U kunt subsidie krijgen! Nederlanders of Belgen die in Frankrijk belasting betalen kunnen het omzetten een stookolie-verwarmingsketel naar een warmtepompsysteem bijna volledig vergoed krijgen door de Franse overheid. Deze subsidie kan oplopen tot 80% van de totale offerte/investering en is in deze specifieke situatie niet of nauwelijks gerelateerd aan het inkomen. Via onderstaande link kan een subsidieaanvraag eenvoudig via internet gedaan worden en aan de hand van een simulatie krijg je een beeld van de financiële steun die mogelijk is of kan zijn. Maar: een subsidieaanvraag moet vergezeld gaan van een offerte van een verwarmingsspecialist.

Lennart van der Meulen, maître d’oeuvre van Bouwen & Renoveren France, Al 17 jaar specialist in het bouwen en renoveren van individuele woningen. Onder architectuur bouwen en verbouwen in elke stijl, van klassiek Provençaals tot eigentijds en energieneutraal. Als erkende maître d’oeuvre is hij de verantwoordelijke begeleider van het hele proces.

Esther Bus is sinds 1998 bouwbegeleider in de Dordogne, kent bouwpercelen en aannemers, weet van de regelgeving en helpt graag bij taal- en cultuurbarrières: https://www.maisonendordogne.com

223 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page