top of page
Foto van schrijverEsther Bus

Hoe "veilig" is een huis op kleigrond?

Antwoord: bijna de helft van Frankrijk bestaat uit kleigrond. Een van de eigenschappen van klei is dat het uitzet wanneer het nat is en sterk krimpt bij droogte. De afgelopen jaren is gebleken dat dit heel negatieve gevolgen kan hebben voor een huis (scheuren in de muren bijvoorbeeld) wanneer de fundering niet is aangepast aan deze kleigrond.


Om dit soort narigheid te voorkomen is er recentelijk een verplichting in het leven geroepen om bij nieuwbouw een bodemonderzoek te verrichten voor terreinen die kleigrond bevatten. Om te weten te komen of een bouwterrein al dan niet in een gebied ligt met klei kunt u een kaart raadplegen op www.georisques.gouv.fr


De eigenaar van een perceel dat in een rode zone ligt (dus kleigrond), heeft de verplichting een “étude de sol G1” te laten verrichten. Dit is een algemeen bodemonderzoek dat een goede indicatie geeft van het soort klei.


Vervolgens dient u zelf een bodemonderzoek te laten verrichten (“étude de sol G2”) op de plek waar u een huis gepland heeft zodat de fundering op de juiste diepte kan worden gestort. Hoe dieper namelijk de fundering, hoe minder invloed het uitzetten en krimpen van de kleigrond zal hebben. Een serieuze bouwer zal altijd met het resultaat van het bodemonderzoek rekening houden.


Zo kunt u met een gerust hart uw droomhuis bouwen zonder dat er later serieuze bouwtechnische mankementen ontstaan vanwege de bodem.

301 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page